حکم شرعی هدایای کودک

قطعا با تولد فرزند عزیزتان مورد محبت و توجه دوستان و آشنایان قرار گرفته‌اید. گاهی اوقات هدایا بصورت نقدی می‌باشد که همیشه این چالش برای والدین وجود داشته که آیا والدین مالک این وجوه نقدی هستند یا فرزندان؟!

آیا پدر با توجه به ولایتی که بر فرزندان دارد می‌تواند در اموال و هدایای کودک تصرف کند یا خیر؟!

در چه مواردی والدین حق تصرف در هدایای کودک را دارند؟ و…

نظر مراجع عظام تقلید

در اینجا برای نمونه به برخی نظرات مراجع عظام تقلید در این موضوع اشاره می‌کنیم.

مقام معظم رهبری(مدظله العالی): در صورتی که برای فرزند آورده باشند،(هدایا و اموال) متعلق به فرزند است و می‌تواند صرف فرزند نمایند مگر برای کمک به والدین آورده باشند تصرف در آن برای والدین مشکل ندارد.

آیت الله مکارم شیرازی(حفظه الله): اگر تصریح خاصی از طرف اهدا کنندگان نسبت به نوع مصرف آن هدایا نشده ظاهر اینست که وجه نقد و امثال آن در واقع کمک هزینه‌هایی است که پدر برای کودک انجام داده است و لذا به او می‌رسد ولی اجناس غیرنقدی و کادوهای متناسب با فرزند، متعلق به فرزند است و باید در مصلحت فرزند استفاده و در آن تصرف شود.

ایشان در باب خمس این اموال نیز فرمودند: چنانچه لباس و چیزهایی باشد که مخصوص کودکان است تعلق به نوزاد دارد و خمس ندارد(مگر مصرف نشود و تا زمان تکلیف نوزاد باقی بماند) . اگر هدیه بصورت وجه نقد و مانند آن باشد متعلق به پدر است و در اینصورت باقیمانده آن در سر سال خمسی بنابر احتیاط واجب خمس دارد.

نکته‌ای که ایشان بیان می‌فرمایند در خصوص هدایای نقدی و مالکیت آن اینست که اگر بستگان پدر آورده باشند متعلق به پدر نوزاد و اگر بستگان مادر نوزاد آورده باشند متعلق به مادر نوزاد می‌باشد.

آیت الله وحید خراسانی (حفظه الله):

الف) بستگی دارد که دهنده به چه کسی هدیه را داده است.

ب) فقط می‌تواند برای مصالح کودک صرف نماید.

آیت الله صافی گلپایگانی(ره): ظاهرا اینطور است که متعلق به پدر و مادر می‌باشد.

مطالب مرتبط

1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید