طب سنتی برای بسیاری از بیماران از گیاهان دارویی بصورتهای مختلف استفاده مینماید که درمانی آسان و ارزان محسوب میگردد. شایان ذکر است هیچ دارویی ولو در طب سنتی نباید خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف شود زیرا ممکن است عواقبی را در پی داشته باشد. در طب سنتی بسته به نوع فرد، علائم فردی و مزاج و طبع مختلف افراد، شرایط آب و هوایی و… بستگی دارد.
تشخیص زردی نوزادان در طب سنتی
متخصصان طب سنتی عقیده دارند که بالارفتن صفرا در بدن عامل اصلی ایجاد زردی در بدن میشود چراکه صفرا یکی از خلطهای چهارگانه بدن است. صفرا مانند آتش بوده و همانظور که آتش میل به شعله ورشدن و صعود دارد، زردی هم میل به صعود داشته و لذا ابتدا از سر و صورت شروع میشود. در صورت درمان نشدن به سایر قسمتهای بدن نیز میرسد.
داروهای گیاهی مفید برای درمان زردی نوزادان در طب سنتی
نکته: قبل از پرداختن به گیاهان موثر جهت کاهش و درمان زردی در طب سنتی بایستی مجددا یادآور شویم که هیچ دارویی نباید بصورت خودسرانه مصرف گردد. حتما در صورت تجویز پزشک و یا متخصص طب سنتی مورد استفاده قرار گیرد.
1- ترنجبین: یکی از نسخههای گیاهی موثر برای درمان زردی در طب سنتی استفاده از ترنجبین است. مدت استفاده از آن دربازه زمانی 6 تا 10 روز است. اگر در این زمان بصورت منظم وصحیح مصرف گردد درمان بی خطر و موثری خواهد بود. ترنجبین حتی عارضهای نیز از خود به جا نمیگذارد.
طرز استفاده: ترنجبین را در کمی آب جوشانده و داخل توری یا صافی ریخته وعصاره آنرا دوساعت یکبار به اندازه یک قاشق چایخوری به نوزاد بدهید و اگر چند روز این کار را انجام دهید اثر زردی ازبین میرود. درطول مدت استفاده از ترنجبین میتوانید رنگ ادرار و یا مدفوع نوزاد را بررسی کنید. که اگر رنگ آن به زرد طلایی تغییر کرد و رنگ زرد چهره نوزاد نیز کمتر شد میتوانید مطمئن شوید که زردی در حال درمان است.
به خاطر داشته باشید که مصرف خودسرانه و زیاد میتواند کودک را دچار اسهال و یا دل پیچه نماید.
2- شستشو دست و پا نوزاد با عرقیجات: یکی از راهکارهای دیگر کنترل زردی در کودک شستشوی دست و پا نوزاد با عرقیجات با طبع سرد نظیر کاسنی، شاتره و… میباشد.
برای درمان زردی نوزاد در خانه توصیه میشود یک یا دو لیوان عرق کاسنی را داخل یک لگن آب بریزید و نوزاد را در لگن گذاشته و حدود 10 دقیقه ماساژ دهید تا اثرات زردی از بین برود. از این طریق سلولهای کبد ترمیم شده و زردی از بین میرود.
3- درمان زردی نوزاد با حجامت: حجامت یکی از شیوههایی است که علاوه بر بیماریهای مختلف خواص بسیار دیگر را برای انسان به ارمغان میآورد. در روایات اسلامی نیز توصیههای زیادی در خصوص حجامت شده است. حجامت برای هر بیماری در قسمتهای خاصی از بدن انجام میشود که برای نوزادان از طریق پشت گوش انجام میشود. البته بایستی توجه داشت که حجامت در شرایط کاملا بهداشتی صورت پذیرد.
4- تغذیه مادر برای درمان زردی: اگر کودک شیرمادر را میخورد، مادر میتواند با تغذیه خود در درمان و کاهش زردی کودک خود نقش بسزایی را ایفا نماید. این مادران باید اولا دفعات شیردهی را زیاد نمایند و ثانیا برخی از خواکیهای موثر در کاهش زردی را مصرف نمایند. مانند ترنجبین
نکته بعدی که مادران باید توجه نمایند استفاده از خوراکیهای با طبع سرد میباشد. خوراک مادر مستقیم در شیر او تاثیر میگذارد و فرزند با خوردن شیرمادر اثر لازم را اخذ مینماید.
ضمنا مادران شیردهی که کودک آنها با زردی دچار شده بایستی از مصرف ادویه و غذاهای با طبع گرم پرهیز کنند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
زردی نوزاد در صورت بی توجهی و عدم مراجعه به پزشک و مترتب شدن زمان بر آن موجب ایجاد عوارضی خواهد شد که بعضا خطرناک و جبران ناپذیر است.
اگر نکات طب سنتی و خانگی را رعایت کرده و نوزاد بهبود نیافت و یا هریک از علائم زیر را پیدا کرد بایستی سریعا به پزشک مراجعه گردد.
- تب بالاتر از 37 درجه
- رخوت و سستی غیرعادی نوزاد
- خواب زیاد و غیر طبیعی
- افزایش زردی صورت
- گسترش زردی در بدن و ایجاد آن در کف پا
- آشفتگی وناخوشی کودک
- گریههای مکرر و بی دلیل