رعایت نکات ایمنی و بهداشتی اسباب بازی
والدین، همانطور که نسبت به مواد غذایی کودک، دقت و وسواس به خرج میدهند، باید به غذای روحی و روانی کودک مانند اسباب بازی، برنامههای تلویزیون، فیلم و کتاب آنان نیز توجه کنند.
چه بسیارند اسباب بازی یا اشیایی که کودک از آنها به عنوان اسباب بازی استفاده میکند و برای او خطرآفرین هستند.
نگاهی سحطی به آمار حوادث نشان میدهد که هرسال، شمار فراوانی از کودکان به وسیله اسباب بازی خود آسیب میبینند؛ ناقص میشوند و حتی بعضی اوقات جان خود را دست میدهند. از این رو، والدین باید در هنگام خریدن اسباب بازی به مسائل ایمنی و بهداشتی آن توجه کنند و از تهیه اسباب بازی خطرآفرین بپرهیزند. در این زمینه نکاتی را یادآوری میکنیم:
- جنس اسباب بازی، به ویژه برای کودک زیر دو سال که همه چیز را به طرف دهان میبرند، باید قابل شستشو و ضدعفونی باشد.
- اسباب بازی پلاستیکی باید دارای سطح صاف و برای لمس کردن مناسب باشند و از جنس شکننده و مواد دست دوم نباشد، زیرا در صورت شکستن، لبههای آن تیز و برنده میشود.
- اسباب بازی شیشهای را نباید در اختیار کودک کوچکتر از سه سال گذاشت.
- اسباب بازی کودک کوچکتر از دو سال، باید به اندازه کافی بزرگ باشد که وقتی آن را در دهان میگذارد، نتواند فرو ببرد.
- در اسباب بازی، پیچ، مهره، سوزن و سنجاق به کار نرفته باشد و اگر در آنها پیچ و میخ وجود دارد، نباید قسمتهای برنده آن بیرون باشد.
- در اسباب بازی نباید مواد اشتعال زا به کار رفته باشد.
- در اسباب بازی از رنگهای غیرمجاز استفاده نشده باشد.
- در اسباب بازی، گاه از رنگهای دارای سرب استفاده میشود. کودک در مراحل اولیه رشد، برای شناخت اشیا ومحیط اطراف، هرچه را پیدا میکند، به طرف دهان میبرد و با خوردن لایه رنگی روی اشیا واسباب بازی، ممکن است به طور مستقیم در معرض مسمومیت با سرب قرار گیرد. گاهی نیز پدر و مادر برای سرگرم کردن کودک، روزنامه یا نشریات را به دست او میدهند و کودک در ضمن بازی، روزنامه را پاره میکند و به دهان میبرد و مرکب آن را میخورد. در این صورت، مقدار فراوانی از سرب که در مرکب وجود دارد، وارد بدن کودک میشود.
- از تهیه اسباب بازی دارای لبههای تیز یا آنهایی که ممکن است زود بشکنند و در نتیجه لبههای پیدا کنند، خودداری گردد. همچنین از خرید اسباب بازی نوک تیز مثل شمشیر و… پرهیز شود.
- بعضی از اسباب بازیها به گونهای ساخته شدهاند که در آنها میتوان از انواع ترقهها و فشنگهای صدادار استفاده کرد. کودکان دوست دارند بچههای دیگر را غافلگیر کنند و تفنگ در نزدیک گوش آنان به صدا دربیاورند. در این صورت ممکن است پرده گوش کودک آسیب ببیند و برای همیشه از داشتن گوش سالم محروم شود. از تهیه اینگونه اسباب بازی و اشیای خطرناک که کودک از آنها به عنوان اسباب بازی و وسیله سرگرمی استفاده میکند، پرهیزشود.
- از دیگر اسباب بازی خطرناک، آنهایی هستند که برای راهاندازی آنها از نیروی برق استفاده میشود. اینگونه اسباب بازی برقی برای کودک کمتر از ده سال ممکن است خطرآفرین باشد.
- برخی از اسباب بازی، هرچند از لحاظ فیزیکی خطرناک نیستند؛ ولی به لحاظ محتوا و کارکردهای تربیتی، عامل بدآموزی کودک هستند.
بازیهای ویدئویی نزد کودکان محبوبیت و جذابیتهای خاصی دارند. بدلیل آنکه بیشتر محصول سایر کشورها هستند که پیام ها و هنجارهای متضاد و ناهمخوان با فرهنگ و ارزشهای اجتماعی جامعه ما را تبلیغ میکنند، دنیای پاک و بی آلایش کودکان و نوجوانان را به شدت آسیبپذیر کردهاند. بنابراین، والدین در تهیه اینگونه برنامهها باید بسیار دقیق و هوشیار باشند و به پیامدهای تربیتی آنها توجه کنند.
منبع: بازی کودک در اسلام