ویژگیهای اسباببازی خوب
1- نخستین ویژگی هر اسباببازی برانگیختن حس کنجکاوی کودک است.
به عقیده روانشناسان اسباببازی خوب نه تنها نباید برای او یادآور بازی خاص بوده و تکراری به نظر برسد، بلکه باید حس کنجکاوی او را برانگیزد.
2- اسباببازی باید پرسشهای زیادی را در ذهن کودک ایجاد کند.
نو بودن و غیرتکراری بودن اسباببازی شاخصترین مشخصههای است که میتواند ذهن کودک را به پرسیدن و جستجو وادار کند.
3- بازی و اسباببازی باید پاسخگوی حس خلاقیت کودک باشد.
حس خلاقیت، حسی است که در همه کودکان با شدت و ضعف مختلف وجود دارد، بنابراین کافی است این حس در کودک بیدار شود. نقاشی، بازی با لگو، بازی با اسباببازیهای فکری، کاردستی و… به خوبی حس خلاقیت کودک را سیراب میکند.
4- خطمشی بازی کودک را با ظرافت تعیین و هدایت کنید.
پژوهشگران به والدین توصیه میکنند بدون آنکه مستقیماً سوق دهند، بازی با اسباببازی یا وسیلهای خاص را خود شروع کنند. مثلاً برای جلب نظر او با مداد رنگی شروع به نقاشی کنید. به این ترتیب کودک بدون توضیح، کار شما را تکرار خواهد کرد. با تکرار به شیوهای صحیح او را به سمتی که خواستهاید هدایت کردهاید. مداد رنگی، ماژیک و آبرنگ، پازل مناسب سن کودک، بازیهای فکری و… و کار کردن والدین با این وسایل کودک را به بازی این وسایل متوجه میکند.
5- بازی باید مهارتی را به کودک بیاموزد.
کودک با بازی باید مهارتی به مهارتهایش افزوده شود. این مهارت میتواند مهارت خواندن، نوشتن، صحبت کردن در جمع، برقراری ارتباط با دیگران، نقاشی، ساخت سازههای جدید، ارتقای حس مسئولیتپذیری و… باشد.
6- اسباببازیهای کودکان پیشدبستانی باید آنها را برای ورود به مدرسه آماده کند.
به عقیده روانشناسان بهترین شیوه آموزش، سوق دادن غیرمستقیم کودکان به سوی آموزشهای لازم برای شروع مدرسه است. آموزش مستقیم، کودک را از آموزش دلزده میکند.
7- اسباببازی نباید کودک را به سوی خشونت و تکرار رفتارهای خشن سوق دهد.
بنابراین از خرید انواع سی دی، شخصیتهای کارتونی عروسکی خشن، تفنگ، اسباببازیها با صدای گوشخراش و… خودداری کنیم.
8- تعادلی میان خرید اسباببازیها برقرار کنید.
به این معنی که در مقابل خرید مداد رنگی، کتاب و… توپ سایر اسباببازیهایی را که باعث تحرک کودک میشود، فراموش نکنید. بازیهای پرتحرک بخش دیگری از نیازهای روحی روانی کودک را برآورده میکند. از طرفی با بازیهای گروهی کودکان رفتارهایی چون مشارکت، گذشت، مسئولیتپذیری، رفتار با همسالان، یافتن دوست و… را میآموزند.
9- اسباببازی را مناسب سن کودک انتخاب کنید.
بازی کودک با اسباببازی که از سن کودک پایینتر است او را از تلاش بازداشته و کودک را به دستیابی آسان به خواستهها عادت میدهد. این مسئله درباره بازیهایی که از سن او بزرگتر است نیز صادق است. به این ترتیب که سختی نامناسب این بازیها کودک مناسب سن را از تلاش دلزده کرده و او را از ادامه فعالیت باز میدارد و تفکر شکست در مقابل تلاش را به ذهن او القا میکند. بنابراین وسایل بازی باید دقیقاً کودک انتخاب شوند.
10- در نهایت اینکه وسیله بازی ابزاری برای رشد و بالندگی ذهنی و جسمی کودک است.
بنابراین باید طوری انتخاب شود که کودک با وسایل بازیاش، لذت بازی و تفریح را تجربه کند.