پرحرفی و کم حرفی کودکان
در صورتی که گاهی از پرحرفی فرزندتان کلافه میشوید:
- به هیچ وجه با سرزنش و جملاتی مانند خسته شدم، چقدر حرف میزنی! اینجا حرف نزن برو داخل اتاق! سرم از دست تو درد گرفته است! دیوانهام کردی! به پرحرفی او واکنش نشان ندهید.
- سعی کنید بیشتر با او بازیهای جنبشی و حرکتی انجام دهید. برای مثال: دویدن، دنبال بازی، ورزش کردن و توپ بازی و مانند آن میتوانند بخشی از این انرژی را به سمت اعضای بدن منتقل کنند.
- برایش داستان بخوانید و بخواهید همان را برایتان توضیح دهد یا آن را به شکل نمایش بازی کند. همینطور در مورد داستان از او سوال بپرسید.
- حفظ شعرهای زیبا برای این کودکان بسیار جذاب است.
در صورتی که فرزند کم حرفی دارید:
- تصور نکنید که باید او را به حال خود رها کنید. باید بتوانید شروع کننده کلام باشید، نقشی فعال به عهده بگیرید و برای او برنامه بچینید البته به گونهای که لذت ببرد.
- بررسی کنید که چه فعالیتهایی را دوست دارد؛ مثلا عروسک بازی؟ ماشین بازی؟ کاردستی؟ نقاشی؟سعی کنید از طریق همان فعالیت، بازی یا موضوعی که مورد علاقهاش است، ارتباط خود را با او بیشتر کنید؛ مثلا در حین نقاشی با او حرف بزنید؛ چه کشیدهای؟ میتوانی من را هم بکشی؟ میتوانی من را هم بکشی؟ اینجا چرا ناراحتم؟ میآیی خاطره آن روز را که با هم به پارک یا امامزاده رفته بودیم بکشیم؟ یا در موقعیتی دیگر، دخترم/پسرم به چه فکر میکنی؟ موافقی دوتا کاغذ برداریم و آنچه را که در فکرمان است نقاشی کنیم؟ میخواهی شکلهای جالب این مجله کودکانه را قیچی کنی؟ روی کاغذ بچسبانی و راجع به آن یک قصه تعریف کن؟
- میتوان از بازیهای فکری-کلامی که هم احتیاج به فکر دارند و هم استفاده از کلام، برای افزایش قدرت کلام و ارتباطگیری بهتر با آنها استفاده کرد. مانند بازی 20سوالی، کلمه بازی(حرف انتهای هر کلمه باید ابتدای کلمه بعد باشد). قصهگویی مشارکتی، پرسیدن معماهای خلاق و مانند آن.
منبع: اصول و مهارتهای تربیت کودک