کودک و برقگرفتگی
برق گرفتگی کودکان یکی از شایعترین خطراتی است که کودکان با آن مواجه میشوند. بازیگوشی و کنجکاوی بیش از حد کودکان باعث ترغیب آنها به سمت وسایل برقی و پریزها و سیم های برق و… می شود و گاها منجر به خطرات جدی برای آنها میشود.
شایعترین علت برق گرفتگی در کودکان ، گاز گرفتن و جویدن سیمهای برق یا شارژرها و وارد کردن اشیای فلزی مانند میخ، سنجاق، چنگال و … به پریز برق است. گاهی نیز برق گرفتگی کودکان ناشی از استفاده نادرست از اسباب بازیهای برقی و یا اتصال جریان برق به داخل آبی که در کودک درون آن قرار دارد، است. لامپهای برقی و لامپهای تزئینی نیز از دیگر موارد ایجاد خطر برق گرفتگی کودکان است.
هنگام برق گرفتگی کودکان جریان برق از طریق بخشی از پوست یا دهان وارد بدن کودک میشود و از بخشی از بدن عبور می کند و سپس از قسمتی دیگر از بدن خارج میشود. این اتفاق با توجه به قدرت و نوع جریان برق و مدت تماس کودک با برق میتواند باعث ایجاد لرزشی لحظهای، سوختگی یا یک آسیب جدی شود.
سوختگی پوست، بی حسی، سردرد، اختلال شنوایی، انقباض عضلانی، درد و ضعف و در موارد شدیدتر بیهوشی، قطع تنفس،همانطور که گفته شد برق گرفتگی یا شوک الکتریکی شدید باعث آسیب به قلب و ستون فقرات میشود. همچنین سوختگی معمولا در مناطقی مانند دست، پاشنه پا و سر که در تماس با منبع الکتریکی و زمین بوده اند، شدیدتر است. علاوه بر سوختگی انقباض شدید عضلانی نیز باعث آسیب دیدگی ستون فقرات و دیگر اعضای بدن میشود
نکاتی که باید حین برق گرفتگی کودکان توسط والدین انجام پذیرد.
- هنگام برق گرفتگی کودکان باید در ابتدا منبع برق را قطع کنید مثلا سیم را از برق بکشید یا سریعا کنتور برق را قطع کنید.
- مواظب باشید با دستهای خیس یا دست لخت به کودکتان که هنوز به جریان برق متصل است دست نزنید، چون خودتان نیز دچار برق گرفتگی میشوید.
- در صورتی که نتوانستید منبع الکتریکی را قطع کنید به کمک یک جسم نارسانا مانند چوب یا مجله لوله شده کودک را از برق جدا کنید.
- هنگامی که کودک را از برق جدا کردید حتما باید علامتهای حیاتی او را مثل تنفس، نبض، رنگ پوست و سطح هوشیاری او را بررسی کنید.
- در صورتی که کودک شما دچار ایست قلبی شده است یا نفس نمی کشد حتما باید تا رسیدن نیروهای امدادی از احیای قلبی و تنفسی استفاده کنید.
برق گرفتگی کودکان حتی اگر خیلی شدید نباشد و یا علامتهایی مانند سوختگی و … نداشته باشد باز هم باید کودک با دقت به وسیله پزشک معاینه شود، چون احتمال آسیب دیدن اندامهای درونی بدن و یا خونریزی داخلی وجود دارد. پزشکان برای بررسی میزان آسیب بر اثر برق گرفتگی به انجام آزمایش هایی، چون نوار قلب، آزمایش خون کامل، آزمایش ادرار برای بررسی آنزیمها، عکس برداری رادیولوژی برای بررسی هرگونه شکستگی و سی تی اسکن برای بررسی وجود لخته خونی در مغز و دیگر اعضای بدن میپردازند.
علاوه بر تنفس باید رنگ پوست کودک را هم چک کنید و در پوست کودک به دنبال سوختگی بگردید. برق گرفتگی کودکان باعث ایجاد سوختگیهای عمیق و دردناک میشود. ممکن است در ظاهر جدی نباشد به خصوص سوختگی در اطراف دهان ممکن است در ابتدا خیلی قابل تشخیص نباشد. توجه داشته باشید که اگر کودک دچار سوختگی شده است به هیچ وجه روی آن یخ نگذارید و از هیچ پمادی استفاده نکنید. حتماً او را به اورژانس ببرید تا پزشک در این باره تصمیمگیری کند.
راهکارهایی که میتوانید احتمال خطر برق گرفتگی کودکان را تا حد زیادی کاهش دهید.
- تا زمانی که کودکتان یاد بگیرد که از پریزهای برق فاصله گیرد، آنها را با محافظ پریز بپوشانید.
- با قراردادن درپوش یا محافظ پریز می توانید مانع فرو کردن اجسام آهنی توسط کودکتان به داخل پریز شوید.
برای ایمن کردن پریزهای برق از دو نوع وسیله می توانید استفاده کنید. یک نوع درپوشی هست که داخل پریز قرار می گیرد و احتمال دارد که کودک بتواند آن را خارج کند. دیگری پریزهای دردار فنری است که پس از استفاده از پریز خود به خود بسته میشود. به نظر میرسد که پریزهای دردار ایمنتر از درپوشها هستند، چون حتی در صورت دستکاری و فروکردن اجسام به درون درپوش خارجی به دلیل بسته بودن جسم به دیواره برخورد میکند و به منبع جریان نمی رسد. - در صورت امکان وسایل یا مبلمان سنگین را جلوی پریزهای برق قرار دهید.
- تعویض سیمهای برق خراب، ساییده شده و قدیمی
- تمام سیمهای برق را دور از دسترس کودک نگه دارید.
- قرار ندادن وسایل برقی مثل سشوار، اتو مو و ماشین اصلاح در حمام
- موهای خود را به جای حمام در اتاق خواب خشک کنید.
- هنگام طوفان و رعد و برق از منزل خارج نشوید.
- احیای قلبی تنفسی کودکان زیر یک سال و بالای یک سال را یاد بگیرید.